In ons vorige artikel zijn we ingegaan op wat PMS is, wat de symptomen zijn en welke stappen je moet ondernemen. In dit artikel zullen wij PCOS gaan bespreken. Dit is anders dan PMS maar sommige klachten zullen misschien overeenkomen. Tegenwoordig horen we zoveel over deze dingen en steeds meer vrouwen lijken het te hebben, daardoor maken wij het graag op een luchtige manier bespreekbaar, dus ben je benieuwd hoe het zit lees dan vooral verder.
Wat is PCOS?
Bij PCOS ontwikkelen er blaasjes in je eierstokken, dit kan komen doordat je lichaam te veel mannelijke hormonen aanmaakt. Om deze reden kan je eisprong uitblijven of helemaal wegblijven. Dit is fijn als je niet graag ongesteld wordt, maar vervelend als je probeert zwanger te worden. overigens zijn er meerdere nare symptomen verbonden aan PCOS, waaronder haargroei op ongewenste plekken, acne en minder haar bij je slaap.
Het hebben van PCOS kan grote gevolgen hebben wanneer je zwanger wilt worden. Dit omdat de eisprong wegblijft. Ga dan ook vooral naar de dokter met de hulp van hormonen of operatie kan dit worden opgelost.
De symptomen van PCOS
De meest voorkomende symptomen bij PCOS staan hier beschreven.
- 1. Menstruele onregelmatigheden
- 2. anovulatie (de eierstokken geven geen eicellen vrij zoals zou moeten)
- 3. Overmatige haargroei (Door teveel aan testosteron ongewenst lichaamshaar)
- 4. Haaruitval
- 5. onverklaarde vermoeidheid
Het hebben van PCOS kan voor vele ongemakken zorgen, waaronder onvruchtbaarheid. Het is daarom belangrijk als jij een of meerdere van deze symptomen herkent en je jezelf goed laat onderzoeken door je huisarts. Er is geen genezing voor PCOS, wel zijn er behandelingsopties om de symptomen te beheersen. De behandelingsmogelijkheden zullen voor een ieder anders zijn en zal afgestemd zijn op jouw symptomen, dit is natuurlijk allemaal op basis van het advies van jouw huisarts!
Diagnose PCOS
PCOS wordt aan de hand van een aantal stappen gediagnosticeerd. De arts zal je medische geschiedenis bespreken en in detail je klachten willen horen. Om PCOS vast te stellen zal er ook een bloedonderzoek plaatsvinden om je hormoonspiegels te meten, een hormonale disbalans kan namelijk wijzen op PCOS. Er zou eventueel ook een echografie kunnen plaatsvinden, vaak zijn de eierstokken bij PCOS vergroot en kunnen vocht gevulde blaasjes zichtbaar zijn.
Er zijn veel aandoeningen die verwant zijn aan de menstruatie, bij zware ongemakken moet je dan ook niet bang zijn de huisarts in te schakelen, omdat deze aandoening onbehandeld grote gevolgen kan hebben op de lange termijn.