In dit artikel nemen wij je mee in de onduidelijkheden van Q10 anti rimpel crème en of het waard is om je geld uit te geven aan Q10 crèmes. Helpt de Q10 crème daadwerkelijk tegen rimpels of onzuiverheden? Dat is de vraag die we vaak horen langskomen, ook omdat er onduidelijke onderzoeken zijn of Q10 zijn werking juist doet in een crème
Wat is Q10?
Q10 is een verkorte benaming van Co-enzym Q10, dit is een vetoplosbare stof die je kunt vergelijken met een soort vitamine. Daarbij is de stof dus onmisbaar voor de productie van energie in de mitochondriën en fungeert als antioxidant in de celmembranen en lipoproteïnen. Hierbij heeft de aanmaak van Q10 en leeftijd met elkaar te maken, als je namelijk ouder wordt neemt de hoeveelheid en productie van co-enzym Q10 af. Makkelijker gezegd, krijgen je cellen hierdoor minder “celademhaling”. Organen en weefsels zoals hart, lever, nieren en immuunsysteem verbruiken veel energie, hier is dus een hoog gehalte aan co-enzym Q10 nodig. Wanneer de daling begint verschilt per persoon, maar vaak is het ongeveer rond je 20ste. Buiten dat Q10 belangrijk is voor de energievoorziening in je lichaam, staat het er ook om bekend dat het ondersteunt bij de verbranding van suikers en vetten.
Waar komt Q10 vandaan?
De stof Tyrosine is de precursor voor het productieproces van Q10. Dit betekent ook wel dat Tyrosine de voorloper is, dus deze stof wordt omgezet in de stof Q10. Dit is ingewikkelder dan het lijkt, er zijn namelijk wel 19 stappen nodig om de stoffen om te zetten.
Welke vormen kent Q10?
De co-enzym Q10 kent twee verschillende vormen, namelijk ubiquinol en ubiquinon. Tussen deze twee is Ubiquinol de belangrijkste vorm. Ubiquinol is de gereduceerde, biologische en actieve vorm van Q10 en Ubiquinon is de geoxideerde vorm. Nu zou je kunnen denken: ‘Waarom hebben wij dan Ubiquinon?’ Dit is een stof die weer kan worden omgezet in Ubiquinol en die stof kan het best worden opgenomen, maar is wel onstabiel en onderhevig aan oxidatie.
Zin en onzin Q10 crème
Neemt je huid daadwerkelijk co-enzym Q10 op? Het antwoord op deze vraag is niet bewezen, dus er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat de crème wordt opgenomen in de huid of bijvoorbeeld dat het werkt tegen rimpels.Toch blijven grote merken het verkopen omdat er veel vraag naar is. Vaak zorgen ze dan zelf voor een onderzoek waaruit blijkt dat het zou helpen, deze onderzoeken zijn vaak commercieel gericht en dus niet wetenschappelijk. Hoe kan je lichaam nou wel goed Q10 opnemen? Dat is een goede vraag, je kunt Q10 uit verschillende voedingen halen, bijvoorbeeld kippen/runder lever, kippen/rundvlees, makreel, zalm, avocado, en soja bonen. Daarbij is bekend dat de hoeveelheid co-enzym Q10 steeds lager wordt hoe ouder je wordt. Het is dus niet verkeerd om jouw lichaam een handje te helpen. Een goede hulpmiddel zou Q10 tabletten kunnen zijn, hierbij zorg je dat je co-enzym Q10 kan opnemen vanuit je lichaam.