Zit jij in de overgang en merk je dat je aankomt, maar lukt het je maar niet om af te vallen? Dan kan dit artikel interessant zijn voor jou. In dit artikel behandelen we verschillende onderwerpen die jou kunnen helpen afvallen tijdens de overgang.
Waarom kom je aan tijdens de overgang?
Als eerste is het belangrijk om te weten hoe het komt dat je sneller aankomt tijdens de overgang. Een groot deel van de vrouwen heeft hier namelijk last van. Gemiddeld komen vrouwen ongeveer 5 tot 10 kilo aan tijdens de overgang, maar wat is nu precies de oorzaak hiervan?
1. Verandering in je stofwisseling
Tijdens de overgang vertraagt je stofwisseling, waardoor je lichaam minder calorieën verbrandt dan dat het voorheen deed. Dit kan er dus voor zorgen dat je meer aankomt of moeilijker afvalt.
2. Veranderingen in de hormoonspiegels
De productie van oestrogeen in je lichaam neemt tijdens de overgang af en laat oestrogeen nu net een belangrijke rol spelen bij het reguleren van je lichaamsgewicht. Zodra je oestrogeen lager wordt kan dit er zeker voor leiden dat je last kan gaan hebben van gewichtstoename, met name rondom je buikstreek.
3. Veranderingen in je levensstijl
De overgang kan ervoor zorgen dat iemand wat minder lekker in zijn vel komt te zitten. Dit kan soms leiden tot minder beweging en verandering in eetgewoonten, wat resulteert in een verandering van levensstijl.
4. Veranderingen in je lichaamssamenstelling
Als je hormonale balans verandert, kan dit zeker invloed hebben op hoe jouw lichaam zijn vet opslaat en verbrandt in verschillende gebieden. Tijdens de overgang kan dit zich uiten door een afname van je spiermassa en een toename van je vet. Spierweefsel zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt dan vetweefsel. Het verlies van spierweefsel kan er dus voor zorgen dat je stofwisseling nog meer vertraagd wordt.
Tips om af te vallen in de overgang:
Een gezond voedingspatroon
Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens de overgang nog meer. Je lever is zeer belangrijk als het gaat om het afbreken en omzetten van je hormonen. Probeer daarom weg te blijven van fastfood, snelle suikers en overmatig alcoholgebruik. Dit helpt je lichaam om beter in balans te blijven.
Eet meer vetten en minder suikers
Tijdens de overgang vertraagt je stofwisseling, wat ervoor zorgt dat je minder calorieën nodig hebt. Het blijft wel belangrijk om voldoende eiwitten en vetten te eten. Eiwitten zijn namelijk heel belangrijk voor de opbouw en het behoud van je spieren. Vetten hebben naast dat ze je energie geven ook een andere belangrijke functie. Ze zijn namelijk onmisbaar voor de gezondheid van je hersenen. De celwanden van je hersenen bestaan namelijk grotendeels uit vet. Daarnaast is vet ook nog belangrijk voor de opbouw van je hormonen.
Koolhydraten zijn een stuk minder belangrijk, ze leveren je ook energie net zo als de vetten, maar je kan hier ook goed zonder.
Drink voldoende water
Drink minimaal 2 liter water per dag. Dit kan helpen overeten te voorkomen, afvalstoffen af te voeren en kan je helpen tegen opvliegers. Vind je de smaak van water saai en houd dat je tegen om voldoende water te drinken, probeer dan eens om een schijfje citroen, komkommer of sinaasappel in je water te doen. Dit kan zorgen voor een extra smaakje wat het voor jou makkelijker kan maken om voldoende water binnen te krijgen. Benieuwd wat nog meer voordelen zijn van voldoende water drinken? Lees dan ons artikel: ‘Voordelen van water drinken‘.
Slaap goed en ontspan
Stress zorgt ervoor dat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dit stresshormoon stimuleert de opslag van buikvet, wat wij natuurlijk juist niet willen hebben. Het is daarom dus erg belangrijk om ook voldoende te ontspannen, want dit kan je dus helpen om buikvet te verliezen. Zoek iets waar jij rustig van wordt, zoals het lezen van een goed boek of een mooie wandeling maken. Voor iedereen is dit anders, dus zoek iets wat voor jou goed werkt.
Stress kan natuurlijk ook komen door te weinig slaap. Het is daarom erg belangrijk om voldoende te slapen. Dit zorgt namelijk ook voor een gezonde hormoonhuishouding, wat helpt om in de overgang kilo’s kwijt te raken. Ben je benieuwd naar meer tips over hoe je af kunt komen van stress? Lees dan ons artikel: ‘Hoe stress verminderen: 6 effectieve manieren om te ontspannen‘.
Genoeg beweging
In beweging blijven is tijdens de overgang erg belangrijk. Het helpt niet alleen osteoporose te voorkomen, maar ook om calorieën te verbranden. Kies een activiteit die jij leuk vindt, zodat je het makkelijker voor jezelf maakt om regelmatig in beweging te komen.
Krachttraining
We hebben het eerder in deze tekst al gehad over dat je spiermassa afneemt zodra je in de overgang komt, terwijl spieren juist heel belangrijk zijn voor het verbranden van calorieën. Het is daarom belangrijk om je spieren goed fit te houden, zodat je stofwisseling goed blijft functioneren.
Buiten sporten
Buiten sporten tijdens de overgang helpt je om fit en vitaal te blijven, maar verkleint ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten. Door buiten te sporten zorg je ervoor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, wat belangrijk is voor het behoud van je botten en voor het voorkomen van botontkalking.
15 kilo afvallen in de overgang?
Wij zijn erachter gekomen dat er veel wordt gezocht op “Hoe kan ik 15 kilo afvallen?” Maar dit hangt echt af van je lichaam. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam valt op zijn eigen manier af. Gemiddeld kan je ongeveer 2 tot 5 kilo afvallen per maand, maar dit is dan als je niet in de overgang bent. Onze tip: volg de tips die wij hierboven hebben gegeven, maar maak het vooral je eigen. Op die manier houd je het het langste vol en kom je vanzelf bij die 15 kilo.
Afvallen tijdens de overgang duurt soms wat langer, maar het is zeker niet onmogelijk. Verander je leefstijl, leef gezonder en heb geduld. Als jij het echt graag wilt moet het zeker goed komen. Wij hebben vertrouwen in jullie!