Hebben jij en je partner besloten om voor een kindje te proberen? Of wil je dit juist nog even voorkomen, maar liever geen hormonen meer gebruiken als anticonceptie? Wist je dan dat het berekenen van je ovulatie erg belangrijk is? In dit artikel gaan we er dieper op in en leggen we uit hoe dit precies zit!
Wat is ovuleren?
Het woord ovulatie komt vaak voor, maar wat betekent het nu precies? Ovulatie, ook wel een eisprong genoemd, gebeurt vaak op de 14e dag van je menstruatiecyclus. Tijdens de ovulatie komt er een eicel vrij uit de follikel (functioneert als een blaasje om de eicel). Je hebt een paar dagen voor en tijdens het ovuleren kans om zwanger te raken. Na het ovuleren heeft de eicel 24 uur de tijd om bevrucht te worden, gebeurt dit niet? Dan zal de eicel oplossen en zal je menstruatie langzaam in gang worden gezet. Je bent om deze reden dan ook het vruchtbaarst rond de tijd van je eisprong.
Eisprong berekenen
Om te kunnen berekenen wanneer je ovuleert of gaat ovuleren is het erg belangrijk om je menstruatiecyclus te volgen en te begrijpen. Iedereen heeft een andere cyclus, daardoor zijn er vrouwen die een regelmatige cyclus hebben en vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben.
Hoe lang duurt je cyclus?
Het is erg belangrijk om te weten hoe lang je cyclus vaak gemiddeld duurt. Bereken dan ook eerst hoe lang je cyclus duurt. Neem de eerste dag van de laatste keer dat je ongesteld bent geworden en de eerste dag van je nieuwe menstruatie. Dit aantal dagen is hoe lang je cyclus ongeveer duurt. Onthoud dat een menstruatiecyclus bij iedereen verschillend is, de duur van de cyclus ligt gemiddeld tussen de 28 en de 35 dagen.
Ovulatiedatum berekenen
Voor de ideale berekening heb je je cyclus een paar maanden bijgehouden en weet je nu ongeveer hoe lang je gemiddelde menstruatiecyclus duurt. Haal van dit aantal dagen 14 dagen af. Dit is de dag wanneer jouw eisprong waarschijnlijk zal plaatsvinden, 2 dagen hiervoor zul je al extra vruchtbaar zijn. Dat maakt dit dan ook in het geval van een gewenste zwangerschap een goede tijd om geslachtsgemeenschap te hebben, maar in het geval van een zwangerschap te voorkomen een slechte tijd voor geslachtsgemeenschap.
De menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus bestaat uit 4 verschillende fases die een invloed hebben op je productiviteit, seksleven, moodswings en eetlust. De fases zijn lang niet bij iedereen bekend, dit maakt het erg interessant om te weten hoe elke fase je beïnvloedt. De fases zijn als volgt
Fase 1 – De menstruatie: De menstruatie wordt in gang gezet wanneer de eicel niet is bevrucht. Het verdikte slijmvlies van de baarmoeder dat nodig is om een eicel te laten groeien is niet meer nodig en komt er dan ook samen met de eicel door middel van samentrekkingen van je baarmoeder uit.
Fase 2 – De folliculaire fase: De cyclus begint met de groei van een blaasje, ook wel follikel genoemd waarin zich een nieuwe eicel bevindt. Deze zullen onder het FSH-hormoon rijpen en verplaatsen naar de buitenkant van de eierstok. Slechts een follikel zal compleet volgroeien, deze zal dan ook een seintje naar je hersenen geven om een het hormoon (LH) aan te maken, aan de hand van dit hormoon kan er gemeten worden of je eisprong eraan zit te komen en wat dus je vruchtbare dagen zijn.
Fase 3 – De ovulatie: Wanneer tijdens de ovulatie de eicel vrijkomt zal de eicel 24 uur leven, als je graag zwanger wilt worden is het dan ook handig om voor je eisprong geslachtsgemeenschap te hebben dit aangezien sperma 5 dagen kan overleven. Wil je natuurlijk een zwangerschap voorkomen? Probeer dan in deze tijd veilig of geen geslachtsgemeenschap te hebben.
Fase 4 – De luteale fase: Dit is de periode tussen je eisprong en je volgende menstruatie. In deze fase maakt je lichaam zich klaar voor het innestelen van een bevrucht eitje, wordt de eicel niet bevrucht, beginnen de fases weer opnieuw.